marți, 30 noiembrie 2010

Generalitati

        Desenul tehnic este mijlocul de reprezentarea grafica a obiectelor dupa anumite reguli conventionale si metode adoptate de toti lucratorii dintr-un domeniu de activitate. Desenul adoptat domeniului respectiv a fost folosit de om pentru a exprima pentru sine sau pentru altii o anumita idee tehnica.
          In realizarea oricarui produs industrial, fie el o piesa simpla sau complexa, un edificiu de constructii sau o nava spatiala, desenul tehnic este prezent, permitand reprezentarea formei, a dimensiunilor, a conditiilor de precezie si de functionare a acestora.
          Prin desen tehnic se exprima, se ordoneaza si se sistematizeaza gandirea tehnica, pentru ca produsul ce urmeaza a se execura sa raspunda tuturor cerintelor de ordin tehnic, economic, estetic etc.
          Cu alte cuvinte, desenul tehnic este reprezentarea grafica palana, la care se folosesc metodele geometriei descriptive si o serie de reguli si conventii stabilite prin standarde, in vederea reprezentarilor unor obiecte, suparafete etc; cat si pentru transmiterea conceptiilor tehnice.
           Desenul tehnic pune la dispozitia tuturor ce lucreaza in tehnica, indiferent de nivelul pregatirii lor profesionale, metode grafice atat pentru reprezentarea unei conceptii tehnice, cat si prin interpretarea ei, in vederea materializarii acesteia.
         Tinand seama de faptul ca atat proiectarea, cat si executia diferitelor constructii de masini angreneaza colective tot mai largi de ingineri, tehnicieni si muncitori, care in multe cazuri nu se gasesc in aceeasi localitate sau nici macar in aceeasi tara, se intelege de la sine ca fara desen tehnic, cooperarea in acest domaniu nu ar putea avea loc.
          Rezulta clar ca desenul tehnic a determinat un mijloc indispensabil de legatura intre concepria si executia tehnica, realizate pe plan national sau international.
          Regulile de reprezentarea in desen tehnic, avand in majoritaea cazurilor valabilitatea generala si pe zi ce trece se tinde spre internationalizarea totala, se poate afirma ca desenul tehnic a determinat un limbaj tehnic international. 
 

2 comentarii: